Rupsen en vlinders

Ik heb de afgelopen weken niets geschreven en qua iets anders ook niet echt iets gedaan. Ik zit een beetje vast in een loop van observeren, aangezien de wereld inmiddels compleet gestoord is geworden. Dit lijkt me een mooi moment om dat te doorbreken en wat me bezighoudt is het idee van de rups en de vlinder.

Ik ben de boeken van Jed McKenna aan het herlezen en hij stipt het verhaal van de rups en de vlinder slechts heel kort aan, maar dat zette me wel aan het denken. Spirituele ontwikkeling wordt namelijk best wel vaak vergeleken met de transformatie die de rups ondergaat om een vlinder te worden en veel spirituele zoekers vinden dat een prachtige vergelijking; want wie wil nou niet een vlinder worden?

Binnen die vergelijking is het ‘zijn in de wereld’ de rups-staat en het ‘zijn in de wereld, maar niet van de wereld’ de vlinder-staat; of anders gezegd, de rups is niet wakker en de vlinder wel; of nog anders gezegd, de rups is niet spiritueel verlicht en de vlinder wel. Met andere woorden, iedereen begint als rups en kan in theorie, middels spirituele bezigheden zoals zelfonderzoek, verlichting bereiken en een vlinder worden.

Als we het idee van een zelf te zijn — het ‘ik ben dit lichaam met deze identiteit’ idee — zien als de rups, dan zijn de meeste mensen als rupsen bezig om een vlinder te worden, maar ze willen dan wel een vlinder zijn zonder het rups-zijn te verliezen. Anders gezegd, IK wil verlicht worden als IK en IK wil dat als IK ervaren. Het is daarom dat het verhaal van de rups en de vlinder zo belangrijk is, want een rups wordt nooit een vlinder als rups en kan het vlinder-zijn ook nooit ervaren als rups.

Sterker nog, de rups en de vlinder zijn twee compleet verschillende organismen en de enige manier waarop de vlinder kan uitvliegen is als de rups sterft. Als dat het geval is, dan is het logisch dat de rups nooit een vlinder wil worden en blijft dooreten van de spirituele voeding die hij voorhanden heeft, tot hij het simpelweg niet meer aan kan. De rups wil zijn dood zo lang mogelijk uitstellen en zal liever net doen alsof hij een vlinder is dan daadwerkelijk een vlinder worden.

Wat gebeurt er met de rups, nadat hij het eten heeft opgegeven en zich terugtrekt in een cocon? Dat is een vraag die zelden wordt gesteld wanneer er weer eens een spirituele goeroe (een rups die doet alsof hij een vlinder is) met het verhaal komt aandraven over de rups die een vlinder kan worden. Het antwoord is: die rups sterft en vergaat.

Wanneer een echte rups in de natuur klaar is met eten, trekt hij zich terug in een cocon. In die cocon sterft de rups en begint te ontbinden. De gehele rups vergaat tot een vloeistof van celmateriaal, waardoor de cocon een soort van baarmoeder wordt waarin, aan de hand van die vloeibare bouwmaterialen, een compleet nieuw en een compleet ander organisme ontstaat: de vlinder!

Ik zeg het nogmaals kort: de rups wordt niet een vlinder, maar de rups sterft in zijn cocon en vanuit het materiaal van zijn vergane lichaam wordt een nieuw organisme geboren… de vlinder.

Dat is het verhaal van de rups en de vlinder en dat is ook het verhaal van het ontwaken uit de droomstaat. Dit verhaal vertelt ons dat wij, als die zelf die we geloven te zijn, eerst moeten sterven om herboren te kunnen worden als een compleet nieuw organisme: een niet-zelf. Dit nieuwe organisme heeft niets met ons oude zelf te maken. Wij zijn dan niet een niet-zelf geworden, maar wij zijn letterlijk gestorven en vanuit het materiaal van ons vergane zelf is een nieuw organisme geboren… de niet-zelf.

Dat is wat spirituele verlichting is, en omdat iedereen eerst moet sterven om herboren te kunnen worden, is dat de reden waarom niemand spiritueel verlicht is en ook waarom niemand werkelijk spiritueel verlicht wil zijn. Wat de spirituele zoekers willen is een rups zijn die denkt en gelooft dat hij een vlinder is, maar geen enkele spirituele zoeker wil werkelijk een vlinder zijn, omdat dit betekent dat hij zichzelf moet opgeven en laten gaan.

Het is de angst om niet meer te bestaan als dat wat we nu denken te zijn wat ons tegenhoudt een vlinder te worden, terwijl een vlinder zijn zoveel geweldiger is dan het zijn van een rups, wat alleen maar een vreetmachine is die aan een tafeltje in de Spirituele McDonald’s zit en een veelvoud aan spirituele Big Macs opslokt alsof het Haute Cuisine is.

Lees ook “Rupsen en vlinders (2)

Auteur: Frits Snips

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn “taak” op aarde om de waarheid te vinden, een “taak” die gedoemd is te mislukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s