Gehechtheid

And there it is! Het meest belangrijke onderdeel van het uitgebreide verdedigingsmechanisme dat er voor moet zorgen dat we vooral niet ontwaken uit de droomstaat: gehechtheid!

Dit kan gehechtheid zijn aan uiteenlopende zaken, zoals macht, geld, verslavende middelen, vrienden, familie, zo’n beetje alles waar we ons afhankelijk van voelen of wat we als een deel van onze persona zien. Als we werkelijk willen ontwaken uit de droomstaat, dan moeten we afscheid nemen van die gehechtheid, alle gehechtheid, niets uitgezonderd!

Ik geloof niet dat er heel veel spirituele stromingen zijn die het hebben over het verbreken of verwijderen van gehechtheid. Ik geloof zelfs dat de meeste stromingen juist het samenzijn en verbonden zijn met alles en iedereen om je heen propageren. Dit is logisch, omdat de meeste spirituele stromingen er niet op uit zijn om je wakker te laten worden. Jed McKenna noemt de spirituele marktplaats de laatste verdedigingslinie van Maya (de godin van illusie), en ik ben het daarin wel met hem eens.

Het klinkt ook heel erg radicaal om alle gehechtheid en verbintenissen te verbreken als je dit ziet als afscheid nemen van al je vrienden en familie, van alles wat je dierbaar is en alles waar je plezier aan beleeft, maar zo wordt dat in mijn visie niet bedoeld. Het enige wat je kwijt moet zien te raken is je afhankelijkheid van die gehechtheid, dat is, als je tenminste wakker wilt worden in of uit de droomstaat.

Dit doe je door je bewust te zijn van die afhankelijkheid, door te voelen wat die afhankelijkheid met je doet, door te zien dat het emoties bij je oproept. Ik ervoer dit kortgeleden nadat ik een bericht had geplaatst op Facebook waar mijn zus enigszins negatief op reageerde — negatief in mijn ogen dan, puur subjectief dus. Ik voelde een emotie opkomen en realiseerde me dat ik mij dus nog afhankelijk voelde van wat zij vindt van wat ik zeg, denk, voel, doe, et cetera.

Het moment dat ik me dit realiseerde, was het opgelost. Dit betekent niet dat ik geen band meer heb met mijn zus, alleen dat ik er niet meer (of minder, dat moet ik nog ervaren) afhankelijk van ben. Bij mij gaat dit proces heel snel omdat ik al jaren bezig ben met het verwijderen van die afhankelijkheid en daarmee het verbreken van de gehechtheid. Voor iemand die hier net mee begint, kost het meer moeite en duurt het allemaal wat langer… zoals dat ook bij mij het geval was, toen ik er mee begon.

De reden waarom het verbreken van gehechtheid zo belangrijk is binnen het proces van ontwaken, is omdat het feit dat ik gehecht ben aan iets of iemand buiten mij, aangeeft dat ik ergens onbewust nog steeds geloof of vasthoud aan dualiteit. Er is blijkbaar iets of iemand buiten mij waaraan ik gehecht ben of waarvan ik afhankelijk ben… terwijl er niemand anders is. (Dit “er is niemand anders” idee heb ik geprobeerd uit te leggen in mijn vorige blog.)

Alles en iedereen is een externe projectie van mijn innerlijke conditie — ‘mijn’ houdt in: ‘ik als denkgeest’ — waardoor alles en iedereen buiten mij niets anders kan zijn dan dat wat ik ben, en afhankelijkheid van- of gehechtheid aan iets of iemand kan alleen bestaan als dat iets of die iemand gezien wordt als anders dan wat ik ben en separaat van mij.

Dus, hoewel de reactie van mijn zus in eerste instantie een negatieve emotie deed opborrelen, ben ik nu heel erg dankbaar voor haar reactie. Het heeft me weer verder geholpen in het verwijderen van gehechtheid en afhankelijkheid en ze heeft me — hoewel ze er zelf volgens mij niet in gelooft — geholpen nog meer te ontwaken uit de droomstaat. Ik ben benieuwd wat er nog meer aan gehechtheid leeft in dat ondergrondse gewelf van mijn onder- en onbewuste egozelf.

Auteur: Frits Snips

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn “taak” op aarde om de waarheid te vinden, een “taak” die gedoemd is te mislukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s