Er is geen universum (1)

Afgelopen week kwam het drie keer tot mij. De eerste keer tijdens het kijken en luisteren naar een Facebook-Live uitzending van Brian D. Ridgway en de tweede keer tijdens de herlezing van het boek “Theory of Everything” van Jed McKenna. Tussen neus en lippen door vermelden beide heren in feite hetzelfde:

Er is geen universum!

Brian D. Ridgway zei het zo: “There is no physical universe”; en Jed McKenna schreef: “There is no objective universe.” Nu zou je kunnen beargumenteren dat Jed iets anders bedoelt dan Brian, maar dat wordt onderuitgehaald op de achterflap van Jed’s volgende boek “DREAMSTATE: A Conspiracy Theory”, waar zeer specifiek staat geschreven:

“The central premise of this book
is the admittedly ridiculous
but incontrovertibly true assertion
that the universe does not exist.”

(Vertaling: “Het centrale uitgangspunt van dit boek is de weliswaar belachelijke maar onweerlegbaar ware bewering dat het universum niet bestaat.”)

En dat was de derde keer dat het onder mijn aandacht werd gebracht.

Natuurlijk is het geen verrassing voor me, ik ben me er volledig van bewust dat er geen universum bestaat. Het enige wat bestaat, het enige dat werkelijk waar is, is ‘Wat is’. Jed McKenna noemt dat ‘Consciousness’ (Bewustzijn), de Advaita Vedanta noemt ’t ‘Brahman’ of ‘Het Absolute’ en Een Cursus in Wonderen noemt het ‘God’… en zo zijn er vast nog meer prachtige termen voor gebruikt. De naam doet er feitelijk niet toe, een naam is slechts een symbool van waar het naar verwijst en is dus niet werkelijk het ‘iets’ waarnaar verwezen wordt.

Het idee dat alleen ‘Wat is/Bewustzijn/Brahman/Het Absolute/God’ het enige is dat bestaat — en dus het enige is dat waar is — én dat alles schijnbaar in ‘Wat is/Bewustzijn/Brahman/Het Absolute/God’ verschijnt, is voor mij de echte ware realiteit. Dit in tegenoverstelling tot de door iedereen — inclusief mijzelf — dagelijks ervaren consensus realiteit van deze wereld, die volgens onze waarneming heel erg echt lijkt, maar verder absoluut niet waar is.

Jed McKenna schreef in “Theory of Everything”, nog steeds gebruikmakend van het woord ‘Consciousness’ voor ‘Wat is’, het volgende:

“Consciousness is true, but
the content of consciousness
is not.”

(Vertaling: “Bewustzijn is waar, maar de inhoud van bewustzijn is dat niet.”)

Met andere woorden, ‘Wat is’ (alias: bewustzijn) is waar en alles wat in ‘Wat is’ (alias: bewustzijn) verschijnt is niet waar. Met weer andere woorden, aangezien alleen ‘Wat is’ bestaat en er buiten ‘Wat is’ niets bestaat, moet het universum dat wij waarnemen onderdeel zijn van de inhoud van ‘Wat is’ — en alleen ‘Wat is’ is waar en de inhoud van ‘Wat is’ is dat niet.

Aangezien drie keer scheepsrecht is, en Brian D. Ridgway er altijd op hamert dat iets dat voor je verschijnt altijd voor jou is bedoeld, terwijl Jed McKenna het patronen noemt die zichtbaar worden en aangeven dat het wellicht een goed idee is om er niets mee doen, lijkt het er op dat ik er iets mee moet doen… maar wat?

Schrijven dus, want dat is wat ik doe. Schrijven en beschrijven is de functie van dit lichaam-brein-systeem; het is wat actiefiguur ‘Frits Snips’ al 46 schijnbare levensjaren doet. In een volgende blog ga ik dus maar proberen iets te schrijven over een universum dat niet bestaat, waarom dat zo is en wat dat werkelijk betekent voor een gewone sterveling…. en misschien komen er nog meer zaken aan bod.

Auteur: Frits Snips

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn “taak” op aarde om de waarheid te vinden, een “taak” die gedoemd is te mislukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s