Tevreden of ontevreden?

Vanzelfsprekend willen we het graag veel mooier maken dan het is en vaak werkt het goed om een zure pil te verpakken in zoet snoepgoed, maar soms is het goed om gewoon even duidelijk te stellen hoe het zit, zodat we zien waarmee we te maken hebben.

Er zijn simpelweg twee mogelijkheden. Of je bent tevreden met de realiteit waarin je leeft of niet. Natuurlijk zijn er gradaties, je kunt tevreden zijn of je kunt gelukkig zijn en je kunt ontevreden zijn of je kunt ongelukkig zijn, maar dat zijn alleen maar gradaties van hetzelfde gegeven: tevreden of niet tevreden.

Dat wat op de spirituele marktplaats ‘verlichting’ of ‘bevrijding’ wordt genoemd, is alleen bedoeld voor mensen die ontevreden zijn, omdat ontevreden mensen op zoek gaan naar een manier om tevreden te zijn. Dat zijn de mensen die wellicht op zoek gaan naar wie of wat zij zijn, naar wat de zin van het leven is en vooral naar wat waar is en wat niet.

Als deze mensen serieus op zoek gaan, dan ontdekken ze van alles wat de ego-denkgeest niet wil dat zij ontdekken. Het is de ego-denkgeest die de spirituele marktplaats heeft geconstrueerd om deze zoekende mensen op te vangen, tegen te houden en bezig te houden met zinloze spirituele exercities, zodat ze niet de droomstaat verlaten.

Spirituele exercities zoals mediteren, mantra’s herhalen, naar satsangs gaan, et cetera, zijn alleen gericht op het iets verkrijgen of verbeteren voor de persoon als lichaam. Het is daardoor overduidelijk niet gericht op de geest (spirit) maar op het lichaam (vorm) en levert dus niet wat het belooft.

Als je als wens hebt om wakker te worden in of uit de droomstaat, is het zinloos om je bezig te houden met spiritualiteit. Het is altijd contraproductief, omdat het letterlijk is bedoeld om je in slaap te houden; dat is de functie van spiritualiteit.

Wanneer je ontevreden met je realiteit bent, is de meest belangrijke vraag die je kunt stellen, de volgende: Wat wil ik? Zolang je niet weet wat het is dat je wilt dat van iets komt, als je niet weet wat het is dat je als resultaat wilt, kun je niet op zoek gaan naar wat je wilt vinden. Op die vraag Wat wil ik? zijn twee antwoorden mogelijk:

  1. Ik wil niet meer ontevreden zijn.
  2. Ik wil weten wat de redenen voor mijn ontevredenheid zijn en deze elimineren, ongeacht de gevolgen.

Als je het eerste wilt, dan wil je je alleen maar beter voelen en dan kunnen spirituele exercities misschien precies zijn wat je nodig hebt. Dan werkt het wellicht om van alles en nog wat buiten je te zoeken en te gebruiken om je af te leiden van dat ontevreden gevoel dat je hebt. Misschien werkt het dan om aan de voeten van een goeroe te gaan zitten en te mediteren voor een stille geest.

Maar als je het tweede wilt, dan leiden die spirituele exercities alleen maar af. Om uit te vinden waarom je ontevreden bent met de voor jouw zichtbare realiteit, moet je die realiteit onderzoeken en jouw realiteit wordt gecreëerd door jouw overtuigingen, jouw geloven en jouw aannames. Wat je dan moet willen, is die overtuigingen, geloven en aannames tegen het licht houden en onderzoeken of ze wel echt enige substantie hebben.

Het enige wat je dan kunt doen is naar binnen gaan en zelfonderzoek doen. Niet om uit te vinden wie of wat je bent, maar om uit te vinden of jij wel echt dat wat je denkt te zijn bent. Je moet dan gaan kijken naar die overtuigingen, geloven en aannames; je moet gaan vaststellen of die overtuigingen, geloven en aannames wel echt waar zijn; en als je ziet dat ze niet waar zijn — wat de enige uitkomst is — moet je die overtuigingen, geloven en aannames verwijderen alsof het kankergezwellen zijn.

Wanneer je dat hebt gedaan, zul je merken dat er nog meer onderliggende overtuigingen, geloven en aannames zijn. Ook die moet je onderzoeken op waarheid en ook die moet je verwijderen alsof het kankergezwellen zijn. Maar ook daarna zul je zien dat er nog meer overtuigingen, geloven en aannames zijn die zich jarenlang hebben verborgen onder de meest voor de hand liggende overtuigingen, geloven en aannames, ook die moet je onderzoeken op waarheid en verwijderen alsof het kankergezwellen zijn… net zolang tot er geen meer zijn.

Dit is niet iets dat je in groepsverband doet, dit is niet iets waar een goeroe je mee kan helpen, dit is niet iets dat je voor elkaar krijgt door het lezen van een spiritueel boek of het uitkramen van mantra’s. Dit is iets dat je zelf moet doen, in je eentje. Het is iets dat jij moet willen doen en niemand kan je daarbij helpen.

Dit is hoe je wakker wordt in of uit de droomstaat. Het resultaat is, dat tevreden of ontevreden zijn met de voor jouw zichtbare realiteit er niet meer toe doet. Het probleem ‘ontevreden zijn’ is niet opgelost of vervangen, het hele probleem bestaat simpelweg niet meer, net zoals zijn tegenovergestelde, en dat is wat ik een werkelijk resultaat noem.

Auteur: Frits Snips

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden. Kort gezegd is zijn “taak” op aarde om de waarheid te vinden, een “taak” die gedoemd is te mislukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s