Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Tricky shit

Er is iets dat ik onder woorden wil brengen — al was het maar voor mijzelf als denkgeest —, maar het probleem is dat ik niet weet hoe ik moet beginnen. Ik weet dat het moet gaan over iets doen of niets doen, over beslissingen nemen, over overgave en ook over verslaving. Meestal is het dan maar het beste om te beginnen met de melding dat ik niet weet hoe te beginnen, in de hoop dat de rest dan vanzelf komt.

Bij verslaving denken we meestal meteen aan drugs, seks, eten of gokken, maar al die verslavingen zijn slechts een projectie van de ultieme en enige verslaving, en dat is dit leven op aarde — althans, de noodzaak om dit leven op aarde te projecteren om zo te verhullen dat de afscheiding van eenheid, waarin we geloven, onmogelijk is en nooit heeft plaatsgevonden.

Mijn geprojecteerde verslaving is alcohol. Ik heb het op zich redelijk onder controle. Ik — als lichaam-brein-systeem — functioneer volgens mij goed genoeg. Dat neemt niet weg dat ik voortdurend beslissingen neem ten opzichte van alcohol — koop ik wel of geen alcohol? drink ik wel of geen alcohol? —, waardoor ik de verslaving serieus neem en tot een werkelijkheid maak.

Aangezien de alcoholgerichte verslaving een projectie is van de afscheidingsverslaving, maak ik, door voortdurend te beslissen of ik het wel of niet doe, de afscheiding tot werkelijkheid. Ik begrijp dat dit vergezocht kan klinken, maar het is hoe het is en daarbij maakt het niet uit of je het gelooft of niet.

Dualisme gaat voortdurend over de beslissing om wel mee te doen of niet mee te doen aan het afscheidingsverhaal, of wel of niet toe te geven aan de afscheidingsverslaving, maar beide beslissingen zijn gericht op iets wat serieus wordt genomen en alles wat ik serieus neem, wordt tot werkelijkheid gemaakt.

Ik kan midden in een stad wonen en in het het leven staan, of ik kan ergens in de rimboe leven om het leven te ontlopen, in beide gevallen maak ik het leven tot dezelfde werkelijkheid. Het ene noch het andere lost de afscheidingsverslaving op.

Zie daar het probleem van de paradox, dat wat ik ook doe en wat ik ook beslis, ik maak altijd de afscheiding tot een werkelijkheid. De enige oplossing is niets doen, maar zodra ik beslis om niets te doen, heb ik iets besloten ten opzichte van de afscheiding en maak ik het tot een werkelijkheid.

Als ik dat even projecteer op de alcoholgerichte verslaving, dan lijkt het alsof het een goed idee is om te beslissen om geen alcohol te drinken, maar daarmee geef ik alleen toe dat er een verslaving is en wordt de verslaving een werkelijkheid terwijl ik juist van die verslaving af wil. Alcoholonthouding lijkt de oplossing voor een alcoholverslaving, maar versterkt alleen maar de overtuiging dat er een alcoholverslaving is.

Tricky shit, no?

De enige oplossing die er lijkt te zijn is absolute overgave. Niet overgave aan de verslaving, want daar wil ik nou juist van af, maar overgave aan het feit dat ik niets kan doen en niets kan beslissen om van die verslaving af te komen, omdat elke actie en elke beslissing alleen maar bewijst dat er een verslaving is.

De 12-stappen methode van Anonieme Alcoholisten — waar ik overigens niet bij zit, maar waarover ik wel gelezen heb — is erop gericht om toe te geven dat je hulpeloos bent ten opzichte van de verslaving en dat je het vinden van een oplossing voor de verslaving overgeeft aan een hogere macht die voor jou kan doen wat jij niet voor jezelf kunt doen.

Deze methode werkt letterlijk voor alle verslavingen en aangezien alle verslavingen een projectie zijn van de ultieme verslaving aan afscheiding, moet het ook daarvoor werken. Dit houdt in dat ikzelf geen beslissingen meer dien te nemen, maar het overlaat aan de hogere macht (de heilige geest in Een Cursus in Wonderen). Het houdt in dat ik me niet ga bemoeien met de uitkomst ervan of hoe het er uitziet binnen het schijnbare dagelijkse leven.

Helaas is dit onmogelijk om te doen, omdat ik dat zelf niet kan doen. Sterker nog, het hele idee achter het overgeven van in feite mijn hele leven aan die hogere macht is dat ik helemaal niets doe. De ego-denkgeest — de sneaky bastard — zal er alles aan doen — en doet dat ook — om me over te halen toch iets te beslissen… en zodra ik iets beslis, heb ik iets gedaan.

Zodra ik iets beslis, heb ik iets gedaan, zodra ik iets heb gedaan, maak ik de verslaving weer een werkelijkheid en dat is alles wat de ego-denkgeest nodig heeft. Ik hoef niet weg te zinken in de verslaving, ik hoef er alleen maar een beslissing over te nemen en de ego-denkgeest heeft weer de controle. Als ik me dan ook nog eens schuldig ga voelen over het feit dat ik er weer ben ingestonken, dan is de ego-denkgeest helemaal gelukkig.

Tricky shit, no?

Ik kan niets doen en ik kan niets beslissen om hier uit te komen, ik kan alleen maar steeds teruggaan naar de intentie om het over te geven aan de hogere macht/heilige geest en mijzelf te vergeven voor het feit dat ik opnieuw ben gevallen voor de doortraptheid van de ego-denkgeest. Steeds maar weer opnieuw de intentie uitspreken, of alleen maar voelen in wat we ‘ons hart’ noemen, totdat de ego-denkgeest het opgeeft.

Yes… tricky shit, indeed!

Auteur: Frits Snips

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden.

10 gedachten over “Tricky shit”

  1. Frits, dat is dan net hetzelfde als kiezen voor een andere job omdat die geen voldoening meer brengt of stoppen met werken en minimalistisch en zuinig leven om een “draaglijker “ leven te hebben? Dit doen we dan omdat we ons geïdentificeerd hebben met het droompersonage .Terwijl we beter iedere keer de keuze maken en beseffen dat het maar een droom is en dat we al volmaakt gelukkig zijn bij god ?

    Like

      1. Ik veronderstel dat je uit de droom kunt ontwaken, zelfs als de job soms frustraties met zich meebrengt ? Want dat geeft de neiging om toch hier en daar aanpassingen te doen. Om het comfortabeler te maken. Dan gaat het erom iedere keer bewust te zijn van de frustraties en ze te laten gaan . Tot je op een gegeven moment er genoeg van hebt en het op een bepaald moment accepteert en zo een gevoel van eenheid ervaart?

        Like

      2. Ja, je kunt uit de droom ontwaken zelfs als de job frustraties meebrengt. Wat er dan gebeurt is dat de neiging om er iets aan te veranderen of aan te passen wegebt en uiteindelijk zelfs verdwijnt.

        De rest van je reactie is volgens mij helemaal correct. Zie de frustraties en laat ze gaan… of, zoals ik liever zeg, laat ze zijn voor wat ze zijn en dan zullen ze vanzelf voorbij gaan.

        Like

      3. Wat vaak terugkomt in dit leven , is neen moeten zeggen, om toch wat vrije tijd voor mezelf over te kunnen houden. Ik ben al op vroege leeftijd neen beginnen zeggen, maar soms komt dit terug, omdat ik de laatste jaren meer gefocused ben op vrije tijd , dan te kiezen om iemand te helpen die me nodig heeft. Soms denk ik dat meer tijd voor mezelf willen, vanuit ego belang is. Maar als ik zou kiezen om de ander te helpen dan heb ik niets meer van vrije tijd voor mezelf. Dat vind ik dan ook niet de bedoeling. Ik denk wel , als ik meer liefde zou ervaren voor de ander, zou ik ook meer plezier ervaren in het leven en zou ik meer geneigd zijn wat te doen voor de ander.

        Like

  2. Waar trek je dan de grens vraag ik me af . De ander helpen is ook mijn broeder helpen? Als ik dan het ego loslaat verdwijnt ook het gevoel van een keuze maken ? Dat vind ik moeilijk . Blijkbaar ben ik bang om geen tijd voor mezelf te kunnen behouden.

    Like

    1. Dit is meteen een reactie op je eerdere reactie. Als je kiest voor vrije tijd in plaats van het helpen van een ander, dan maak je een keuze, en dat is altijd vanuit de ego-denkgeest en dat is altijd vanuit de identificatie met het lichaam-brein-systeem. Het probleem is niet dat je het ene kiest boven het andere, maar dat je nog steeds gelooft dat je dat lichaam met dat brein bent… zelfs als je beweert dat dit niet zo is.

      Wanneer je niet meer kiest voor de ego-denkgeest, als er geen identificatie met het lichaam meer is, dat maak je geen keuzes meer. Dan doe je wat je doet en lijkt het alsof iemand anders voor jou de keuzes maakt. Die ander kun je zien als een hogere macht of als wat dan ook, maar niet als jij in dat lichaam. Met andere woorden, de keuzes worden onpersoonlijk en de vraag of ze juist of niet juist zijn komt niet meer op.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: