Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

De enige oplossing

Men spreekt in het christendom over een drie-eenheid. Die drie-eenheid is een allegorie, een metafoor — de Bijbel is in zijn geheel een uitgebreide metafoor en is nooit bedoeld om letterlijk te nemen. Zo’n drie-eenheid vinden we ook weer terug in Een Cursus in Wonderen en uiteindelijk in onszelf.

In de Bijbel is er een God die de wereld creëert, een Zoon die op aarde komt en zichzelf opoffert voor — letterlijk — God mag weten wat en een Heilige Geest die na de dood van de Zoon neerdaalt op aarde als een soort van vervanging voor die Zoon. Het is een beetje een verwarrend verhaal, omdat het zo vaak is herschreven en aangepast dat eigenlijk niemand nog weet hoe de allegorie er in originele vorm heeft uitgezien.

Dit idee komt terug in Een Cursus in Wonderen, maar dan net even anders. In de Cursus staat God voor éénheid, het enige dat er werkelijk is. De Zoon, of liever gezegd, de Ene Zoonschap, staat voor een fractie van Gods denkgeest waarin het nietige en dwaze idee van afscheiding opkwam, waarna er een ego-denkgeest ontstond die vervolgens de illusie van afscheiding is gaan versterken met het verzinnen van een fysieke wereld. De Heilige Geest is de herinnering aan God/éénheid die we nog steeds allemaal in ons dragen.

Ook het verhaal van Een Cursus in Wonderen is een allegorie, een metafoor, maar mijn intuïtie geeft aan dat deze allegorie dichter bij de originele allegorie van de Bijbel komt, van voordat het is vernacheld door kerkvaders, priesters en pausen. God is éénheid en Jezus was niet zijn Zoon, maar alleen een deel van de Zoonschap die de rest van de Zoonschap kwam vertellen over onze ‘Vader’ die éénheid is. De Heilige geest die na Jezus’ dood in de Zoonschap is neergedaald is onze enige herinnering, en daarmee onze verbintenis met éénheid — alias: God.

Zoals ik al zei, ook wijzelf zijn een drie-eenheid. We bestaan uit denkgeest, brein en lichaam. Als denkgeest verzinnen we alles, het brein gaat daarmee aan de slag en zorgt ervoor dat het lichaam het uitvoert. Vanzelfsprekend creëert dit de wereld waarin we nu leven. Als we de wereld willen veranderen, moeten we ervoor zorgen dat het brein andere opdrachten aan het lichaam geeft en dat kan alleen wanneer er in de denkgeest andere gedachten ontstaan.

Nu zou je denken dat we de drie-eenheid van onszelf kunnen vertalen naar God-Zoon-Heilige Geest, maar dat is helaas niet het geval — hoewel veel New Age aanhangers en andere spirituele opportunisten dit wel proberen te doen. Helaas, de denkgeest is niet God, het brein is niet de Heilige Geest en het lichaam is niet de Zoon. God staat los van deze wereld, waardoor God zich niet in ons kan bevinden.

In totaal kunnen we vijf schijnbaar losstaande delen zien die samen éénheid zijn (mits we de juiste keuze zouden maken in die denkgeest). Realiseer je wel dat deze opsomming alleen bestaat in de illusie van onze werkelijkheid, binnen het dromen van de droom. In absolute Waarheid is er alleen God, maar aangezien we ons vanuit het punt waar we ons nu schijnbaar bevinden moeten terugwerken naar éénheid, is het handig om die éénheid even in vijf delen op te splitsen:

  1. God/éénheid;
  2. De zich afgescheiden wanende denkgeest, met daarin de ego-denkgeest en de Heilige Geest waartussen een keuze kan worden gemaakt;
  3. Het brein;
  4. Het lichaam;
  5. De wereld.

Vanzelfsprekend zijn deze vijf schijnbaar losse delen een illusie, het dromen van een droom, aangezien er alleen éénheid is en éénheid kan niets anders zijn dan één; er kan geen twee zijn en zonder twee kan er ook geen drie of vier of vijf zijn. Het geloof in iets anders dan éénheid, wat gelijkstaat aan de keuze voor de ego-denkgeest, is wat deze wereld creëert.

Die wereld zit volgens onze perceptie vol met miljarden problemen, maar al die problemen zijn uiteindelijk allemaal terug te voeren naar het ene werkelijke probleem, en dat is het nietig dwaas idee dat afscheiding van éénheid mogelijk is en de daaropvolgende keuze voor de ego-denkgeest in plaats van de Heilige Geest.

De enige oplossing die kan werken voor al die miljarden problemen die we schijnbaar in ons leven tegenkomen, is als we opnieuw een keuze maken tussen afscheiding (de ego-denkgeest) of terug naar éénheid (de Heilige Geest). De enige plek waar we die keuze kunnen maken is in die zichzelf afgescheiden wanende denkgeest die is gaan geloven in het nietige dwaze idee dat afscheiding van éénheid (God) mogelijk is.

Het is in die zichzelf afgescheiden wanende denkgeest waar we hebben gekozen voor de ego-denkgeest, waarna ons lichaam-brein-systeem is ontstaan waarmee we de wereld hebben gecreëerd; een wereld die vrijwel iedereen op aarde nu verschrikkelijk vindt. Om dit op te lossen, moeten we terugkeren naar die denkgeest, waar we opnieuw kunnen kiezen tussen de Heilige geest of de ego-denkgeest, tussen éénheid of afscheiding, tussen God of deze waardeloze wereld.

En met ‘we’ bedoel ik ieder voor zich, niemand kan een ander hierin helpen.

Auteur: Frits Snips

Frits is geboren op 19 september 1965 en sindsdien woonachtig in Amsterdam, Nederland. Middels Spirituele Autolyse en Een Cursus In Wonderen doet hij zijn best om zichzelf, de wereld en het leven te doorgronden.

Eén gedachte over “De enige oplossing”

  1. Er zijn menselijke leerstelling, waaronder de doctrine van de Drie-enheid ook toebehoort, maar daarnaast zijn er de veel belangrijker Bijbelse doctrines, waar er helemaal geen plaats is voor zulke een metafoor als de Drie-eenheid, die u aanhaalt. Ware Christenen horen zich aan de Bijbelse leerstellingen te houden, waar in die Heilige Geschriften duidelijk wordt aangegeven dat God een eeuwige geest is, dus geen geboorte of dood kent, die geen enkel mens kan zien, terwijl Jezus door velen was gezien.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: